Kies de juiste simkaart

Ontdek de voor- en nadelen van verschillende leveranciers voor een betrouwbare verbinding
27 september 2024 in
Kies de juiste simkaart
Mike van der Ark
| Nog geen reacties

"Welke connectiviteitsoplossing moet ik kiezen?"

Onze ervaringen met verschillende simkaartleveranciers op een rij.

Een veelgestelde vraag die we vaak krijgen is: "Welke connectiviteitsoplossing past het best bij mijn situatie?" Als Miggy vinden wij het belangrijk om de opties duidelijk naast elkaar te leggen en de voor- en nadelen te bespreken, gebaseerd op onze eigen ervaringen. Omdat wij samenwerken met meerdere leveranciers, kunnen we een objectief overzicht bieden van de mogelijkheden.

In ons standaardpakket bieden wij de volgende merken:

1NCE, Tele2 IoT, KPN IoT.

1NCE

Deze leverancier heeft een opvallende indruk gemaakt op de markt met een bijzonder scherp aanbod: 10 euro voor 500MB, geldig voor 10 jaar. In het begin waren wij ook sceptisch — kan dat wel goed gaan? Maar keer op keer worden we positief verrast. Hoewel er natuurlijk enkele beperkingen zijn, werkt de oplossing in de basis prima. Het portaal is eenvoudig genoeg om dagelijkse zaken mee te beheren, en je kunt makkelijk het pre-paid tegoed in de gaten houden. Bij een bijna lege kaart krijg je een waarschuwing, zodat je op tijd kunt bijvullen. Het grootste voordeel? Je zit niet vast aan maandelijkse abonnementskosten.

Ons advies is om 1NCE in te zetten voor niet-kritische apparatuur, zoals NB-IoT/Cat-M sensoren die bijvoorbeeld temperatuur, vochtigheid of CO2-waarden doorgeven. Voor deze toepassingen, die weinig data verbruiken, is 1NCE een prima oplossing.

Voor klanten die bijvoorbeeld laadpalen plaatsen en beheren, waarbij ook betalingsverkeer via het netwerk verloopt, raden wij echter een andere oplossing aan. In dergelijke gevallen wordt doorgaans meer gevraagd van de toepassing en het beheer, waarvoor 1NCE minder geschikt is.

TELE2 IOT

Ik werk al jaren samen met Tele2 IoT en ben altijd erg te spreken over hun betrouwbare diensten. We vertrouwen al lange tijd op hun oplossing, en wat voor ons het grootste voordeel is, is dat het een multi-operator SIM-kaart biedt. Dit betekent dat de SIM-kaart in elk land kan verbinden met verschillende netwerken, terwijl andere aanbieders vaak maar één optie bieden. Klanten kunnen zelf kiezen welk netwerk het beste is. Daarnaast kunnen we alles eenvoudig beheren en aanpassen via het Cisco Jasper platform, wat de flexibiliteit enorm vergroot. 

Het Cisco Jasper platform is een cloudgebaseerde oplossing voor het beheren van IoT-apparaten en -verbindingen. Het stelt bedrijven in staat om hun verbonden apparaten wereldwijd te monitoren, beheren en automatiseren. Met Jasper kunnen organisaties hun IoT-apparaten efficiënt beheren, zoals het activeren van SIM-kaarten, dataverbruik bijhouden, en netwerkproblemen identificeren. Daarnaast biedt het platform tools voor automatisering, zoals waarschuwingen bij afwijkingen en real-time inzichten, wat helpt bij het optimaliseren van kosten en prestaties van IoT-implementaties.

Deze oplossing is ideaal voor klanten die volledige controle en inzicht willen hebben in hun IoT-oplossingen. Het is perfect voor toepassingen zoals 4G/5G-routers, betaalautomaten, en brandmeldcentrales, waar betrouwbaarheid en beheer cruciaal zijn. Met de multi-operator SIM-kaarten en het beheer via het Cisco Jasper platform kunnen klanten altijd rekenen op stabiele connectiviteit en eenvoudig beheer van hun apparaten.

KPN IoT

KPN staat al jarenlang bekend als een van de beste netwerken ter wereld en is voor ons een betrouwbare en vertrouwde partner. Net als Tele2 IoT maakt ook KPN IoT gebruik van het Cisco Jasper platform, dus op dat vlak zijn er geen grote verschillen tussen de twee.


Een verschil dat wij wel merken, is bij het aanvragen van vaste IP-adressen en grotere data-abonnementen. Bij KPN vraag je eenvoudig een vast IP-adres aan, dat vaak dezelfde dag al actief is. Bij Tele2 IoT moet je echter eerst een IP-Sec tunneling aanvragen, wat leidt tot hogere maandelijkse kosten (soms honderden euro's), maar wel bijdraagt aan extra beveiliging. Bij KPN is zo’n tunneling niet direct nodig, maar de klant is dan zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun apparaten op het open internet. Dit maakt de instap bij KPN makkelijker en vooral sneller.


Als het gaat om grotere databundels (in GB's in plaats van MB's), zien we dat klanten bij KPN financieel vaak net iets gunstiger uitkomen.

Nog een groot voordeel wat wij ervaren is  de Lokale support en expertise. KPN heeft een sterke lokale aanwezigheid en biedt directe ondersteuning van Nederlandse experts. Dit betekent dat bedrijven snel en in hun eigen taal hulp kunnen krijgen bij technische vraagstukken, wat het oplossen van problemen efficiënter maakt. Deze persoonlijke aanpak zorgt voor een snelle responstijd en beter maatwerk, wat vooral waardevol is voor complexe IoT-projecten.

Unmanaged Sim

Uiteraard zijn er op de markt genoeg andere aanbieders van simkaarten en ook zelfs bij de eerder genoemde providers. Maar er is wel degelijk een groot verschil tussen een managed- en unmanaged simkaart. Ik zal even kort toelichten wat nou precies een unmanaged SIM-kaart is.

Een unmanaged SIM-kaart is een SIM-kaart die zonder controle of monitoring wordt ingezet in apparaten of machines, bijvoorbeeld binnen IoT-toepassingen. In tegenstelling tot managed SIM-kaarten, waar gebruikers toegang hebben tot een platform voor beheer, data-inzicht en instellingen, biedt een unmanaged SIM geen mogelijkheden om het dataverbruik, netwerkprestaties of kosten te monitoren. Dit kan leiden tot hogere kosten of problemen met de netwerkverbinding. Voor bedrijven die IoT-oplossingen gebruiken, biedt een managed SIM vaak meer controle, zekerheid en schaalbaarheid.

Conclusie

Er is dus volop keuze in de markt, wat voor veel klanten fijn is, maar het kan ook wat onduidelijkheid met zich meebrengen over de echte verschillen tussen de aanbieders. Hopelijk hebben we met onze ervaringen wat meer helderheid kunnen bieden, zodat bedrijven beter kunnen beslissen welke oplossing het beste bij hun behoeften past. Het is belangrijk om de nuances te begrijpen, zodat je de juiste keuze maakt voor jouw specifieke situatie.


Aanmelden om een reactie achter te laten