Einde van het 2G tijdperk

Wat het afscheid van 2G betekent voor technologie en connectiviteit
30 september 2024 in
Einde van het 2G tijdperk
Mike van der Ark
| Nog geen reacties

Het 2G-netwerk, ooit de ruggengraat van mobiele communicatie, heeft decennialang gezorgd voor betrouwbare spraakdiensten en sms-berichten. Gelanceerd in de jaren '90, stond 2G bekend om zijn efficiëntie in het verlenen van basale connectiviteit met lage bandbreedte. Met de komst van snellere en meer geavanceerde netwerken zoals 4G en 5G, is de tijd gekomen om afscheid te nemen van 2G. Hoewel het ooit een revolutionaire technologie was, kan het niet langer voldoen aan de groeiende vraag naar datagestuurde diensten en internetconnectiviteit. De uitfasering van 2G markeert het begin van een nieuw tijdperk, waarin Nederland zich volledig richt op de mogelijkheden van 4G en 5G.

Veel bedrijven staan er niet bij stil dat een hoop apparaten nog steeds werkt op een 2G modem. Denk bijvoorbeeld aan brandmeldcentrales, alarm- en beveiligingsystemen.  Waar Odido 2G al heeft uitgezet, VodafoneZiggo eind 2024 in de planning heeft staan gaat KPN dit als laatste operator doen op 1 december 2025. 

Klanten van ons vragen ons dus met regelmaat hierbij te helpen en om te kijken of oude appartuur omgezet kan worden van 2G naar 4G of 5G. 

In dit specifieke geval gaat het om een beregeningscomputer voor een agrarisch bedrijf die 10 van dit soort systemen nog heeft draaien op een 2G modem. Na het verwijderen van de 2G modem zijn  we gaan zoeken of exact hetzelfde component ook voor 4G en/of 5G beschikbaar was maar helaas bleek dit niet het geval. Hierna hebben we gekeken of het nog mogelijk was om waardes uit te kunnen lezen zodat wij die waardes konden onderscheppen met een eigen losse modem maar de data was encrypted (wat ook hoort) dus ook hier faalde onze pogingen. Hierna moesten wij de zoektocht ook staken en de eigenaar vertellen dat hij zich klaar moest maken voor de aanschaf van 10 nieuwe beregeningscomputers. 

Uiteraard met connectiviteit van Miggy erin!


Aanmelden om een reactie achter te laten